Discriminació en la convocatòria per agent de policia

Limitar l’edat dels aspirats a policia pot ser discriminatori i anar contra la normativa europea.
L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris està estudiant una queixa presentada al Raonador del Ciutadà on es posa de manifest que la darrera convocatòria de 9 places d’agent de policia que el Ministeri de l’Interior ha convocat per aquest 2020 podria ser discriminatòria en limitar l’edat dels aspirants.
En les bases de dita convocatòria, en referència als requisits que s’exigeix als aspirants, es pot llegir el següent:
«Entre els diferents requisits que han de complir els candidats a agent de Policia destaquen tenir la nacionalitat andorrana, ser major d’edat i no haver superat els 40 anys a la data de publicació de l’edicte d’aquesta convocatòria, posseir el títol de batxillerat o un diploma equivalent i el permís de conduir andorrà B2, no tenir antecedents penals, i tenir una alçada de 1,60 metres per a les dones i 1,65 metres per als homes.«
És precisament en el topall d’edat a 40 anys on aquests requisits s’allunyen del que s’està aplicant en els països veïns i poden contradir la normativa europea.
Com a exemple, el Parlament de Catalunya ja va aprovar l’any 2009 una resolució per eliminar el límit d’edat per accedir al cos de bombers i al dels Mossos d’Esquadra.
En referència als Bombers de la Generalitat, la llei 9/2010 del 7 de maig, indica en el seu preàmbul que l’edat no pot considerar-se un requisit essencial ni determinant de la professió de bomber, ni la imposició d’un límit d’edat màxima per ingressar en el cos és una mesura necessària per garantir l’eficàcia dels serveis que donen els bombers, ja que les proves psicofísiques i mèdiques garanteixen, per si soles, la idoneïtat dels aspirants amb independència de la seva edat. Aquests són també els mateixos mecanismes i controls que garanteixen la idoneïtat dels bombers que estan en actiu. Aquest criteri també és aplicable actualment a la policia autonòmica catalana. Els Mossos d’Esquadra no limiten l’edat dels aspirants.
Un any més tard, al juny del 2011, el butlletí oficial de l’estat espanyol (BOE) recollia també dues sentències del Tribunal Suprem que van anul·lar dos acords del Consell de Ministres i una resolució de la Direcció General de la Policia i de la Guàrdia Civil, en relació amb les convocatòries de places per entrar a formar part d’aquests cossos de seguretat.
Així, l’alt tribunal espanyol va considerar discriminatori aplicar límits d’edat en l’accés a les places dins de la funció pública i va obligar a rectificar el contingut de les convocatòries. En l’actualitat l’accés als cossos i forces de seguretat de l’estat espanyol no està limitat per edat.
L’ACU, com també altres associacions de defensa dels drets humans, la legislació catalana i les sentències del Tribunal Suprem espanyol, considera que aplicar aquestes restriccions en la convocatòria d’accés al cos de Policia vulnera el dret a la igualtat d’oportunitats, i que haurien de ser les mateixes proves d’accés, les característiques del lloc de treball, la capacitat i els coneixements de la persona el factor determinant per accedir a una feina i no la seva edat.
Així doncs, l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris s’adreçarà també al Raonador del Ciutadà per exposar aquesta qüestió i trobar una solució que ajusti la normativa andorrana a la realitat europea.